"Istumine seab iga ruutsentimeetri teie alaseljast kümnete kilode suuruse raskuse alla," kinnitab Californias asuva Corte Madera tervisekeskuse asutaja dr. Walter Lightner. "Aja jooksul võib see põhjustada tõsist valu ja pöördumatuid kahjustusi."

Toome teieni neli lihtsat ja efektiivset meetodit, kuidas valu leevendada, oma heaolu parandada ning pikki tunde kestnud istumisest tekitatud vigastusi vältida.

Parandage asendit
Kõige parem ennetav abinõu istumisega seotud vaevuste ja kange selja vältimiseks on võtta sisse õigem-parem asend.

Sirutage ennast nii, et kõrvad, õlad ja puusad oleks ühel joonel, lõug kergelt tõstetud ja kõht sisse tõmmatud.

Tooli seljatugi peaks olema sirge, või veel parem, alaselga toetav. Tooli võiks olla pöörataval jalal ja mugavate käetugedega. Kõrgus reguleerige nii, et istudes oleks põlved puusadest veidi kõrgemad. Nii vähendate survet alaseljale. Ka väike padi või kokkurullitud kampsun alaselja toetuseks aitab leevendada istumisest tekitatud pinget.

Sirutage end
On oluline, et teie keha keskpunkti - alaselja ja kõhupiirkonna lihased - oleksid lõõgastunud ja nõtked. Lõdvestage lihaseid umbes iga tunni tagant, et leevendada ja vältida valu.

Ergonoomilist mööblit tootva Vancouveris asuva Microsphere´i peadisainer Paul Conder pakub alaselja lõõgastamiseks alljärgnevat nõu (sobib hommikul või õhtul kodus sooritamiseks: lebage selili ning tõmmake mõlemad põlved rinnale ning püsige selles asendis 10 sekundit. Seejärel viige põlved alguses 10 sekundiks ühele küljele (käed on külgedel põrandal), seejärel teisele poole. Kogu aeg jälgige, et hingaksite sügavalt.

Tehke pikemaid pause
Küllap olete ka varem kuulnud, et päeva jooksul tuleks perioodiliselt teha stressi leevendavaid pause. Katsuge teha vähemalt viis pausi, mille kestel te lahkute laua juurest. Tõuske üles, hingake sügavalt, vabastage oma meeled ja kõndige paar-kolm trepivahet üles ja alla.

Parandage vereringet
Istudes veedetud päev paneb vere gravitatsioonijõul kogunema jalgadesse. Tervise säilitamiseks on teie ülesanne veri taas teistpidi liikuma. Parim võimalus selle saavutamiseks on tõsta jalad iga päev paariks minutiks üles. Lebage selili, asetage jalad seinale ja raputage lihased kätega läbi. See tõmbab "vana" vere jalgadest välja. Kui te tõusete püsti, voolab värske hapnikurikas veri jalgadesse, mis aitab tuua leevendust ja heaolu kogu alakehale. Usutavalt aitab see isegi leevendada veenilaiendeid ja muid vereringlusega seotud probleeme.