Teooriaid seljavalude tekkimise kohta on palju. Vanasti õpetas arstiteadus, et seljavalude põhjus peitub kehaehituse anomaaliates ning selgroo vales asendis, aga nüüd võetakse arvesse märksa enamaid tegureid. Tundub, et enamuse seljavalude põhjus võib peituda hoopis pinges. Me unustame oma toimekas stressirikkas elus sageli pausi teha ja sirutada. Pinge tõmbab kokku seljalihased ning veresooned. Olenevalt sellest, kui tugevad kellegi seljalihased on, võib pinge viia selgroolüli valesse asendisse ja/või pärssida vereringlust antud piirkonnas.

Kasuks ei tule ka see, et enamus naisi kannab kõrgeid kontsi, istub jalg üle teise, seistes kannab raskuse ühele jalale ning hoiab telefonitoru kaela ja õla vastas. Ja siis me veel imestame, miks meie selja- ja õlalihased õhtul valutavad!

Neile, kes tahavad seljavaludele kiiret leevendust, on mõeldud alljärgnevad harjutused selgroo sirutamiseks, vereringluse stimuleerimiseks ning ala-, kesk- ja ülaseljavalude leevendamiseks.

Neid võib teha ka seljavalude ennetamiseks – paar korda nädalas õhtuti enne magamaminekut või hommikvõimlemise programmis ja võite pinges seljalihased igaveseks unustada.