Sest just nimelt gooti stiilile, mis kerkis esile möödunud sajandi veidraimal dekaadil (eks ikka kaheksakümnendatel) on omane musta kultus.

Ka sügav veripunane ja kuninglik purpur kuuluvad selle imago juurde, aga siiski üksnes kunigas Musta majesteetlikkusse esiletõstmiseks.

Must
on olemuslik ja sublimaarne, ta aitab välja paista ja kampa sulanduda, must on müstiline ja mõtisklev, ülev ja üleolev, eatu ja ajatu.
Nagu Dracula, Byron ja Baudelaire.

Üldiselt omistatakse gooti subkultuuri ja muusika loojatiitlid kahele inglise muusikule: Peter Murphyle ansamblist Bauhaus ja Siouxsiele bändist Siouxsie and the Banshees.
Nende jälgedes võttis uus, nn "Glad to be Doomed Youth" omaks ühtaegu stiilse ja groteskse visiooni elust surma varjus, mis 70-80-ndate aastate vahetusel esile kerkides kehastas vastupanu nii glitterdisco frivoolsusele kui pungi nihilismilile.

Outsideris võib tume gootilik elutunnetus ja surma romantiseerimine küll õõva ja ebakindlust külvata, ent tegelikult on selles paras annus huumorit ja kahemõttelisust.

Vaadake kasvõi gootilembeliste kultusfilme ”Nosferatu”, ”Rocky Horror Picture Show” või ”Addams Family”. Pigem nalja- kui õudusfilmid.

Gooti rõivastuse kohustuslikeks komponentideks on samet, võrk, pitsid, nahk, PVC ehk vinüül, eluohtlikult kõrged stilettod ning religioossete või okultistlike kaunistustega hõbeehted.

Neid hunnituid rõivaesemeid ei saa niisama lihtsalt üksteise peale visata – gooti stiil on üks äraütlemata peen ja rafineeritud kunst.

  • Näiteks paadunud romantikud ja 18. sajandi stiili järgivad puristid kannavad sametist rõivaid ja zhaboosid, pitsist kindaid jms.

  • Hi-tech vampiiritarid eelistavad aga liibuvat nahka ja PVC-d.

  • Võrratult seksika imidzhi võid omandada ka end musta läikiva teibi sisse kerides.
    "Lahtiriietumine" võib küll mõnevõrra piinarikkaks osutuda, aga mõelda vaid, kui palju sa vahatamise pealt kokku hoiad!

  • Korsett on võrdselt populaarne mõlema leeri esindajate seas.
    Nööri see kõvasti kinni, hinga sügavalt sisse... jätka sissehingamist, kuni omandad trendika kahvatu jume, mis teadupärast tekib vahetult enne minestamist (minestamine on äärmiselt stiilne tegevus: üks sinivereliste privileege!).
    Istumisest ei tule sellise pressingu all vist suurt midagi välja, aga tunduvalt salapärasem ongi raugelt vastu seina naalduda.

  • vt. lisaks Hula Black ehk eestimaine gooti look

    Kingadest.
    Klassikaline gooti stiilis jalavari on terava ninaga nn "haldjasaabas" (ingl k pixie boot), aga võrdlemisi vastupandamatult mõjuvad ka põlveni või üle selle ulatuvad fetishsaapad ja kõrged stilettod.
    Lootusetult ebamugavad nad ju on, aga nii võrratu väljanägemise nimel võite ju kõndimisest mõneks ajaks loobuda.
    Mitte mingil juhul ei maksaks kõrvale visata seksikaid võrksukki.

    Aksessuaarid.

    Hõbekrutsifiksid ja okultistlikud vigurid on muidugi absoluutne klassika;
    pisut industriaalsemat hõngu lisavad aga musta värvi traadist väänatud kaelaehted ja käevõrud ning hõbedased keelerõngad.
    Viimased võivad sind küll paariks õhtuks kõnevõimetuks muuta, aga samas on vaikimine ju niiiiiii müstiline...

    Nägu ja juuksed.

    On nad ikka värvitud, mon cherie?
    Loomulikkus on OUT, OUT, OUT!

    Olemaks võimalikult ebamaine ja hauatagune nõuab gooti look täielikku ja ennastsalgavat pühendumist.
    Ideaalne soeng näeb välja selline, nagu oleks mõni kena karvane näriline sulle pähe roninud ja seal oma viimse puhkepaiga leidnud.
    Vormilt meenutab see veidi väljakasvanud punkmohikaani ning lisaks mustale juuksevärvile on lubatud punane, purpurlilla ja sinine, aga need ei tohiks mingil juhul luitunud välja näha!
    Jumalik gravitatsiooniseadust trotsiv soeng valmib kammi, fööni, pudelitäie juukselaki ja ennast- ning peanahka salgava tupeerimise tulemusena.
    Kamm võib mingis etapis ilmselt juustesse kinni jääda, ent ära muretse – kui taipasid kasutada musta värvi kammi, võib ta aksessuaari pähe sinna jäädagi. Sest mine tea, ehk on valutaluvusel siiski piirid.

  • Enne kui asuda kõige olulisema -meigi- juurde, tuleb kibekähku lahti saada sellest labasest pronksjast überbabe- jumest, mille sa endale eelnevatel hooaegadel ekslikult tekitanud oled.

    Kuidas aga näolapp aristokraatlikult kauniks ja kahvatuks saada?
    Unusta igasugused solaariumid, isepäevitujad, porgandimahlad ja võimaluse korral väldi ka igasugust päevavalgust!
    Lisaks tuleks nahka koorida ja pleegitada, sidrunimahlaga hõõruda ja väävliga kõrvetada(OK, see viimane võte on ehk väheke l i i g a aristokraatlik).

    Niisiis,make up

    Liiga hardcore?

    Ja oledki sammu võrra lähemal gooti ülimuslikkusele.
    Tähenärijad ja paadunud intellektuaalid võivad ju alustada hoopis 18. sajandi õudusjuttudest, okultismist, Bela Lugosi filmidest, Bauhausi ja Joy Divisioni plaatidest või lossivaremetes luusimisest, aga tühja neist!
    Imidzh on üle kõige!
    Sa oled see, kellena end näitad ja kui sind peaks surnult leitama, oled selleks vähemalt põhjalikult ja väärikalt valmistunud.

    www.gothic.ee































    Veriseid suudlusi...