Varasemad uuringud näitavad, et anoreksia all kannatavatel noortel on halvast toitumisest tulenevalt nõrgenenud luustik, mis omakorda tekitab osteoporoosi ja luumurdude ohu. Siiani ei ole uuritud aga, kas seda probleemi aitab ravi ja normaalse toitumisega lahendada.

Dr. Josefina Castro Barcelona ülikooli kliinikust ja ta kolleegid mõõtsid 108 12-17-aastase anorexia nervosa all kannatava tüdruku luude mineraalset tihedust. Järgmine mõõtmine tehti kuus kuni 30 kuud hiljem.

Uuringualustest tüdrukutest 44 ei olnud anoreksiast teise mõõtmise ajaks jagu saanud ning nende luud olid veelgi hõrenenud. Ülejäänud tüdrukud, kes olid hakanud normaalselt sööma, jagunesid kahte rühma: ühtedel oli normaalne luustiku tihedus ja teistel nõrgenenud luustik.

Patsiendid, kelle luustiku tihedus oli esimesel mõõtmisel normaalne, olid seda näitajad mõnevõrra parandanud, aga nõrga luustikuga patsientide tulemused oid tunduvalt paranenud ja normaalne luude tugevus taastatud, väitsid teadlased artiklis erialaajakirjale Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry.

"Me olime seda nähes üllatunud, kuna seda ei ole teismeliste anorexia nervosa patsientide juures enne kirjeldatud," ütles Castro Reutersile.

Castro arvas, et anorexia nervosa katkestab puberteedi, mistõttu ka luustiku normaalne tihenemine katkeb. Kui aga patsient taastab normalased söömisharjumused teismeliseeas, taastub ka normaalne seksuaalne areng, luumass ja pikkus.

"Need tulemused näitavad, kui vajalik on anorexia nervosa varane edukas ravi," ütles Castro. "On oluline minna ravile ja taastada kehakaal võimalikult kiiresti."