Niisiis, selleks et peenikest ja paindlikku taljet saada, tuleb oma tavapäraste harjutuste hulka lülitada kindlasti harjutused põhilistele kõhu- ja seljalihaste gruppidele.

Igal hommikul hommikvõimlemise ajal teha selleks kolm-neli lihtsat harjutust. Kaks või kolm korda nädalas võimelda tuleb kasuks ja on vajalik kõigi põhigrupi lihaste harmooniliseks arenguks. Lõpuks tuleb veel kaks korda nädalas põhjalikult treenida.

Põhilised koormuste liigid

Kardiotreeningud ehk "treeningud südamele". Ärge suhtuge neisse üleolevalt. Just need on põhilised ahvatlevate vormide saavutamiseks. Kardioklassika - see on sörkjooks, tants ja velotrenažöör. Jooksu asendajana sobib jooksurada, samuti ka kiires tempos kõnd.

Praktiliselt võib igasugust treeningut kardiotreeninguks nimetada, kui see kestab ühtlases tempos vähemalt kakskümmend minutit.

Aeroobsed treeningud sisaldavad endas nii kardiotreeningut kui ka võimlemist. Kardiotreeninguid võivad teha isegi infarkti üle elanud inimesed, aeroobsed treeningud on aga oma vormi parandavate tervete eelis. Siin toimub intensiivne kogunenud tagavarade - algul veres sisalduvate glükoosivarude, hiljem ka rasvakalorite - põletamine.

Aeroobsed treeningud parandavad mitte ainult figuuri, vaid ka soolte metabolismi. Terve soolestik on aga peenikese talje tagatis.

Soovitud sihi saavutamiseks on ideaalsed kõik treeningalad - aeroobsed, jõu- ja venitusharjutused. Võimlemine parandab suurepäraselt rühti. Talje on aga üldjoone üks osa.

Kindlasti ei tohi unustada soojendust, et lihaseid koormuseks ette valmistada. Vastasel juhul osutub kogu töö asjatuks.

Talje formeerimiseks vajalikud harjutused

Esimene blokk - kõhulihaste harjutused. Osa võtavad kõik kõhulihased. Kõht peab muutuma ideaalselt lamedaks. Erilist tähelepanu pöörata kummardustele küljelt küljele (nagu pendel).

Siit leiate mõningase valiku:

Teine blokk - harjutused ülemistele ja alumistele seljalihastele. Töö lõpetada korraliku kassiliku venitusega. Lihased puhkavad, samas omandades vajalikku elastsust.

Ideaalis peaks vööpiirkond pärast treeninguid veidi tunda andma. Aegamisi muutub valu mõnusaks väsimustundeks.

Lihased "vaikivad", kui treeningutel laisavõitu ollakse. Sel juhul olete ilmaasjata kallist aega raisanud.

Normaalse kehaehituse puhul (mitte rohkem kui 5 kg liigset kaalu) võib soovitud talje saavutada kahe kolme kuuga. Suure ülekaalu korral tuleb arvestada pool aastat usinat tööd. Ja mitte harvemini kui üle päeva.

Saavutatu hoidmiseks on vajalik 30-40 minutit treeninguid kord kolme päeva jooksul.

Aeroobikaga on meil vedanud. On kindlaks tehtud, et teatavad aeroobsed koormused (45 minutit mõned korrad nädalas) sunnivad sihipäraselt just taljet väiksemaks muutuma. Mis koormused need siis on? Sörkjooks ning kõnd on kõige lihtsamad ja jõukohasemad harjutused!

Tähelepanu - käia ja joosta tuleb palju. Ei tohi ettekäändeks tuua suurt töökoormust. Seda nõuannet ignoreerides, kasvab kõht ikka suuremaks ja suuremaks. Sellised on kord juba teie geneetika iseärasused. Rõõmustav on seejuures tõik, et kõhult on väga lihtne - võrreldes teiste kehaosadega - rasvapolstrit maha saada. Nii et ülesanne polegi nii väga raske. Et aga maksimaalseid tulemusi saavutada, tuleks aeroobikaga tegelda viis korda nädalas. Kui olete häälestatud vaid kauni talje saavutamisele, ei tee mõned harjutused teistele lihasgruppidele ka halba. Ei saa ju ilus olla vaid ühest kohast…

Toitumine keskkoha tarvis ehk tähelepanu soolestikule

Soolestikust on juba räägitud, peab seda vaid õige ning tasakaalustatud toitumisega hellitama - et ei tembutaks ega rikuks figuuri.

Ahvatlevad naised eelistavad … kefiiri, sest see reguleerib soolestiku tööd. Ära põlata ei tohiks ka teisi hapusid piimatooteid - jogurteid, kohupiima jne.

Puu- ja köögiviljadega on ka kõik arusaadav - maitsev ja kasulik. Alustada tuleks loobumisega rasvasest toidust. Vähem liha, vähem praetud ja hautatud rasvaseid roogasid. Vähem majoneesi, juustu ja vorsti. Kui liha, siis keedetud. Kui köögiviljad, siis keedetud või vees hautatud.

Miks peab rasvadest alustama? Aga just nemad mängivad meie rasvumises peamist osa. Mida rohkem rasvu süüa, seda rohkem ladestub neid meie naha alla. Eriti taljele - otsekui päästerõngas. Samas tuleb rasvadest loobumisel ka piiri pidada, sest ilma nendeta ei omasta meie organism rasvlahustuvaid vitamiine ning kasu asemel teete hoopis korvamatut kahju.

Eelistada tuleks täistera toite - müslisid, tahket rukkileiba, tatart…

Seejärel tulevad kalaroad ja keedetud rasvata liha. Omlett on väikese nipiga - kaks munavalget, üks kollane.

Peab jälgima ka oma tualetiskäimist. Kõhukinnisuse puhul tuleks igal hommikul juua ära klaasitäis kuuma vett sidrunimahlaga. See aitab suurepäraselt. Piima võiks vähem juua - täiskasvanu organism omastab seda halvasti. Kõhukinnisuse korral leiad abi ka hiina massaazhist, mida saab ka ise endale teha.

Loobuda tuleks jäätisest, rasvarikkast piimast, rasvastest liharoogadest , shokolaadist. Krõpsudest ja hamburgeritest - üldiselt kogu kiirtoidust. Sellest hakkab kõht valutama, üheaegselt ka kasvama, kattes need ihaldatud "60cm". Tasakaalustatud mõistlik toitumine aitab hoida jõudu ning vältida gastriiti.