Üks noore ema ees seisvatest raskematest ülesannetest on vajadus tõsta last lõputu arv kordi päevas – hällist, vannist, autost, kust tahes. Alustatakse küll vaid 2,5-4,0-kilose lapse, 12 kuu pärast aga juba 7- ja kahe aasta pärast 12-kilose lapse tõstmisega.

Loogiline on, et ema lihased praktikaga tugevnevad ja probleem võib tunduda kunstlik. Paraku on seljavalu (-väsimus) noore emme reaalsus. Miks? Kuna igapäevaelus tuleb lapsi sageli tõsta väga ebamugavates asendites, olgu selleks siis titevoodi kõige kaugem ots või auto raskesti ligipääsetav sopp. Ettevõtmise õige sooritamise muudab raskemaks tõsiasi, et lapsed ei püsi ju paigal, mistõttu nende tõstmine ja hoidmine võib kujuneda raskemaks kui kaheksakilose kasti tõstmine. See omakorda võib kaasa tuua rebenenud lihased ja kroonilise seljavalu.

Kuidas saaks naine end kaitsta kuni päevani, mil laps on võimeline ise omil jalgel ringi lippama?

- Ennekõike harjutades ja õppides õiget tõstmistehnikat. Mida iganes ka tõsta ei kavatsetaks tuleb seda teha põlvi kõverdades ja selga sirgena hoides. Last tuleks hoida võimalikult vastu oma keha.

- Alustage kehaliste harjutuste tegemist peatselt pärast sünnitust, et taastada kõhu- ja seljalihaste toonus. 10 minutit sirutusharjutusi päevas taastab puusa- ja seljalihaste paindlikkuse. Harjutusi võib teha sellal kui laps magab või koos lapsega võimeldes.

- Püüdke taastada normaalne kehakaal. Kuidas saleneda pärast sünnitust

- Last sülle võttes ärge sirutage käsi pikalt ette. Tõmmake ta enne üles tõstmist vastu rinda. Ärge oma keha väänake. Lapse tõstmiseks põrandalt kõverdage põlvi, mitte ärge painutage end vöökohast, seejärel kükitage, pingutage kõhulihaseid ning kasutage lapse tõstmiseks jalalihaseid.

- Eemaldage lastetooli kandik, kui te hakkate last sinna sisse või välja tõstma.

- Kui te tõstate last hällist, kallutage häll ühele poole ning tõmmake laps endale lähemale, enne kui te tema üles tõstate.

- Lapse kandmiseks võiksite kasutada kõhukotti. Puusale asetamine koormab taas kord seljalihaseid. Samas on see suuremate laste puhul kergendav faktor. Sel juhul üritage kasutada mõlemat poolt.

- Vältimaks lapse rinnaga toitmisest tulenevaid ülaselja valusid, tõmmake lapse pea vastu rinda, ärge kummarduge lapse kohale. Eelistage lapse toitmisel sirge seljaga tooli pehmele diivanile.

- Väikeste lastega perede jaoks on nelja uksega sõidukid paremad kui kaheukselised. Kui lapse tool asub tagumise istme keskel, siis ärge seiske last istmele asetades väljas, käsi ette sirutades, vaid põlvitage kõigepealt tagumisele istmele ning asetage alles siis laps õigesse kohta..